Znamo da je savršena ishrana za bebe, a ZAŠTO JE DOJENJE ZDRAVO ZA MAMU?

Kada govorimo o dojenju uglavnom navodimo njegove benefite ZA BEBU nesvesno potiskujući lične želje i osećanja,  zato ovaj tekst donosi informacije koje se tiču lično vas, drage mame. 🙂

Saznajte zašto bi trebalo još više da želite ili uživate u dojenju – ZBOG VAS. Evo osnovnih razloga.

DOJENJE TROŠI KALORIJE

Da bi naše telo proizvelo mleko za bebu, ono troši kalorije i to između 400 i 500 kalorija dnevno. Na taj način nam pomaže da eventualno smanjimo prekomernu ili održimo odgovarajuću telesnu težinu. Da ne bude zabune, dojenje neće sprečiti gojenje ukoliko ne obratimo pažnju na ishranu i fizičku aktivnost, ali može biti odlična podrška zdravom i balansiranom načinu života s bebom.

DOJENJE JE NAJPRAKTIČNIJA ISHRANA BEBE

Mame koje doje, znaju koliko je dojenje praktičan način ishrane bebe. Može se obaviti bilo gde, bilo kada, uz minimalan trud.

Dojenje štedi budžet (u velikom obimu) jer nema kupovine mlečne formule i potrebne bebi opreme, nema pranja flašica niti sterilizacije.

Majke koje doje mogu bezbrižnije planirati izlazak iz kuće s bebom, šetnje, putovanja, bez torbe pune bebi opreme za hranjenje.  

DOJENJE JE DEO MAMINOG LIČNOG STAVA

Dojenje je jedan od načina da majke iskažu svoj stav prema prirodi poštujući njene zakonitosti, što je veoma važno majkama koje su ekološki orijentisane. Dojenje omogućava prirodno, najzdravije hranjenje bebe, ali i eko način života sa što manje plastike, potrošnje vode, hemikalija, konzervi i ostalog pribora za hranjenje koji završi u smeću.  

DOJENJE UBRZAVA SKUPLJANJE MATERICE

U toku trudnoće, naša materica se veoma širi i zauzima površinu skoro celog abdomena. Nakon porođaja, materica prolazi kroz period koji se naziva INVOLUCIJA u kojem se vraća na prvobitnu veličinu, a u tome joj pomaže HORMON OKSITOCIN. On se luči u toku dojenja i aktivno pospešuje skupljanje materice tako što izaziva kontrakcije materice koja se smanjuje i vraća u stanje kao i pre trudnoće.

DOJENJE SKRAĆUJE POSTPOROĐAJNO KRVARENJE

Budući da se materica dojilja brže skuplja, postporođajno krvarenje se smanjuje i skraćuje, za šta je direktno odgovoran oksitocin a indirektno – dojenje.

DOJENJE KAO KONTRACEPCIJA

Kod nekih žena, intenzivno dojenje može biti i prirodan način kontracepcije. Ova pojava je moguća kod majki kojima se menstruacija nije vratila, koje doje bebu i danju i noću, a beba je mlađa od šest meseci.

Oprez: ova mogućnost nije redovna pojava, nego se javlja samo kod manjeg procenta dojilja.

DOJENJE U IZVESNOJ MERI SPREČAVA ILI LEČI POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU

Zbog pojačanog lučenja oksitocina tokom dojenja – hormona koji se još naziva HORMON LJUBAVI I SREĆE – simptomi postporođajne depresije se u izvesnoj meri sprečavaju ili ublažavaju. Takođe, emotivno povezivanje majke s bebom u toku dojenja, pomaže majci da se bori sa raznim simptomima postporođajne depresije. Dojenje u ovom slučaju ima ulogu emotivne podrške i emotivne terapije za majku.  

DOJENJE SMANJUJE RIZIK OD RAZNIH BOLESTI

Naučno je dokazano da žene koje su dojile duže od godinu dana imaju 28% manje šanse da obole od raka dojki i jajnika. Svaka godina dojenja smanjuje rizik od kancera dojki za prosečno 4,3%.

Žene koje su dojile između 1 i 2 godine u životu imaju 10 – 50% manje šanse da obole od povišenog krvnog pritiska, masnoće u krvi, srčanih bolesti, osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

DOJENJE JE EMOTIVNO POVEZIVANJE

Tokom dojenja dolazi do emotivnog povezivanja majke i bebe na više nivoa. Kontakt očima, kožom, slušanje otkucaja majčinog srca od strane bebe, maženje, nežne reči koje izgovara majka, zagrljaji i razmena nežnosti, sam čin hranjenja kao zadovoljenja bebine potrebe – sve to dovodi do ogromne emotivne povezanosti majke i bebe.

Uživajte u njemu svaki put!

DOJENJE JE LJUBAV

Pored svih nabrojanih benefita, majke koje doje najčešće kažu da to rade – IZ LJUBAVI. Zadovoljstvo koje majkama pruža čin DAVANJA LJUBAVI SVOJOJ BEBI kroz čin hranjenja, jači je od svih razloga koji se odnose na majke lično.

Majke znaju da samo one mogu uživati u dojenju i zato svim srcem uživaju u ovom neopisivo vrednom činu potpune predanosti i davanja.   

Da li ste i vi jedna od njih?

Možda planirate da budete?

Uživajte u dojenju!

Zašto se u narodu majčino mleko naziva TEČNO ZLATO, pročitajte u OVOM blogu. 

Autorka – Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač i autor bloga Mamino Blago

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.