Šta je HLADNA STERILIZACIJA?

Autorka – Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač, urednica bloga www.maminoblago.com

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

HLADNA STERILIZACIJA je termin koji se često sreće na pakovanjima opreme za bebe. Veoma je zastupljen u medicini, a ovim tekstom obuhvatićemo samo njegovo značenje u okviru održavanja higijene bebi opreme.

Šta je HLADNA STERILIZACIJA?

Hladna sterilizacija je proces sterilisanja predmeta rastvorom hladne vode i tablete ili tečnosti, specijano namenjenih za tu upotrebu. Ona se primenjuje u slučajevima kada moramo sterilisati bebi proizvode koji se zbog sastava ili drugih osobina ne smeju otkuvavati.

Koje bebi proizvode treba sterilisati HLADNOM STERILIZACIJOM?

To su oni proizvodi koji u svom sastavu sadrže vodu, razne vrste gelova, mek silikon, aplikacije/ilustracije koje nisu otporne na visoke temperature, kao i svi ostali za koje proizvođač to preporučuje.

Kako se vrši HLADNA STERILIZACIJA?

Sva sredstva za hladnu sterilizaciju sadrže uputstva kojih se treba strogo pridržavati.

Proces se bazira na pravljenju rastvora hladne vode i tablete ili tečnosti, u koji se stavlja bebi oprema koju želimo da sterilišemo. Ona se u rastvoru drži oko 15 minuta, a tačna minutaža uvek je navedena u uputstvu proizvođača. Nakon vađenja iz rastvora, sterilisana bebi oprema se uglavnom ne mora ispirati, što takođe zavisi od preporuke proizvođača.

HLADNA STERILIZACIJA sa bebi opreme uklanja bakterije, viruse i gljivice, čini je vrhunski čistom i sigurnom za korišćenje. Ovaj vid sterilizacije je veoma praktičan jer ga možete obaviti lako, brzo, na putovanju, bez mnogo potrebnog pribora i električne energije.

Takođe, veoma je koristan u periodima bolesti bebe, kao preventiva ili u drugim situacijama kada higijena bebinih stvari treba da bude na najvišem nivou.

Koji ELFI proizvodi zahtevaju HLADNU STERILIZACIJU?

To su pre svega Elfi GlodaliceElfi ZvečkeElfi Varalice i Elfi Mljackalica.

Hladna sterilizacija nije obavezna, ali je korisna i dobrodošla ako želite da duže sačuvate ilustracije na vašim omiljenim Elfi staklenim i plastičnim flašicama, tanjirićima, činijamašoljama

Da li ste probale ovaj način sterilizacije?
Da li je opravdao vaša očekivanja?

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.