Jelena Holcer: Šta je RAZVOJNA MAPA i kako je pravilno tumačiti?

Autorka teksta – Jelena Holcer, pedagog, direktor Škole za roditelje

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Da li ste primetili da kada hodate ulicom i iznenada vidite bebu, spontano se nasmešite?

Većina odraslih osoba to radi. Bez obzira da li imamo svoju, malu ili veliku decu ili ih nemamo, već i pogled na bebu u nama izaziva nežnost. U tom trenutku, ne mislimo o tome da su u uzrastu do godinu dana ta divna, krhka, nežna bića pravi „upijači“ svoje sredine.

Njihov razvoj u tom periodu je toliko intenzivan i buran, da će sve kasnije faze u njihovom životu teći sporije. Veoma brzo po rođenju, beba će na iznenadnu buku ili jarko svetlo, reagovati plačem, trzanjem, ili zabacivanjem ruku i nogu. Ako na njeno lice stavimo maramicu, ona će uspeti da je skloni mašući glavom i rukama. Pokušavaće da napravi korake ako je držite uspravno, ili pokrete slične pokretima plivanja ako je držite polegnutu u vodi. Sve nam ovo govori da su njeni instinkti veoma jaki i usmereni na samoodržanje.

Razvoj i razvojna mapa

RAZVOJ je termin koji se može definisati kao proces odrastanja i sazrevanja deteta.

Ovaj proces pratimo kroz nekoliko osnovnih oblasti:

  • Razvoj krupne motorike
  •        Razvoj fine motorike
  • Razvoj perceptivnih sposobnosti
  • Razvoj intelektualnih sposobnosti
  • Razvoj govornih sposobnosti
  • Socijalno-emocionalni razvoj

Koje znanje i veštine, u kojoj oblasti, u kom trenutku razvoja vaše dete treba da zna, određuje RAZVOJNA MAPA.

 

Okviran pokazatelj a ne razlog za brigu

Razvojna mapa daje okvirne norme razvoja određenih oblasti kod dece.

Ipak, individualne razlike su velike, pa su moguća i odstupanja od statističkog proseka i norma ne znači nikakvu obaveznost koju dete određenog uzrasta treba da postigne. Zato mapu nemojte koristiti kao merilo za utvrđivanje “normalnosti” razvoja već kao okviran pokazatelj.

Sa druge strane, prednost razvojne mape je ukazivanje na mogućnosti rešavanja pojedinih praktičnih problema: šta dete određenog uzrasta ne može da čini, šta je iznad njegovih trenutnih mogućnosti, kako da organizujemo sredinu podsticajnu za dalji razvoj, šta je očekivani korak razvoja u sledećem periodu… 

Individualni tempo razvoja

Podsetite se sebe iz svog detinjstva. Šta su vama govorili roditelji? Da li ste prohodali sa 10 meseci, sa godinu dana ili sa 15 meseci? Da li se toga danas uopšte sećaju vaši roditelji? Ali, prohodali ste, zar ne? Slično tome, da li će vaše dete prohodati, skinuti pelene, progovoriti ili nešto slično u baš određenom trenutku razvoja, nije toliko bitno – jer će tu sposobnost ili veštinu sigurno savladati u skladu sa svojim ličnim tempom razvoja.

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.