20 činjenica o MAJČINOM MLEKU zbog kojih ga zovu „TEČNO ZLATO“

Autorka – Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač i autor bloga Mamino Blago

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

I praksa i nauka su dokazale da je dojenje najzdraviji način ishrane beba koji postoji. Takođe, to je najpraktičniji način koji u isto vreme predstavlja i emotivno vezivanje majke i bebe, prepuno ljubavi i nežnosti. U samom procesu dojenja majčino mleko je najvažniji faktor i ima neverovatne osobine koje vam ovoga puta predstavljamo.

1. Majčino mleko se ne može stvoriti veštačkim putem.

2. Majčino mleko svake majke je unikatno, ne postoje dve žene na svetu koje imaju isto mleko.

3. Sastav, gustina i boja majčinog mleka zavise od ishrane majke i uzrasta bebe.

4. Pored hranljivih materija i vode, majčino mleko sadrži i antitela i bela krvna zrnca koji štite bebu od infekcija i mnogobrojnih bolesti.

5. Majčino mleko sadrži i matične ćelije, koje su od izuzetnog značaja za regeneraciju i stvaranje organa.

6. Prvo mleko kojim majka doji bebu naziva se KOLOSTRUM i ono sadrži specijalne proteine koji stvaraju zdravu crevnu floru sistema za varenje od samog početka života bebe.

7. Miris i ukus majčinog mleka zavise od namirnica koje majka konzumira, stoga je preporuka da one budu što raznovrsnije kako bi se beba od rođenja učila na raznovrsnost ukusa.

8. Majčino mleko ne mora uvek biti bele boje (i uglavnom nije). Može biti žućkasto, plavkasto, zelenkasto, ružičasto, narandžasto… i svako je dobro za bebu.

9. Majčino mleko prirodno menja sastav u odnosu na uzrast bebe, prilagođavajući svoje osobine bebinim razvojnim potrebama.  

10. Sastav mleka zavisi i od pola bebe: mleko majke koja doji sina sadrži više proteina i masti, u odnosu na mleko kojim se doji devojčica.

11. Mleko majki prevremeno rođene dece ima više proteina, masti i minerala koji su značajni za razvoj kostiju, mozga, kao i prevenciju infekcija i bolesti.

12. Majčino mleko sadrži hormon sna – melatonin, koji smiruje i uspavljuje bebu.

13. Kod 75% žena, majčinog mleka ima više u desnoj dojci.

14. Telo majke troši između 500 i 1000 kalorija dnevno pri proizvodnji mleka.

15. Rad mlečnih žlezda i dojenje uopšte, smanjuje rizik oboljevanja od raka dojki.

16. Zbog sastava koji ima lekovita svojstva, majčino mleko može pomoći pri lečenju ragada na bradavicama, čišćenju bebine kože, itd.

17. Nakon što beba počne jesti čvrstu hranu, majčino mleko se može upotrebiti kao zamena za ostala mleka, pri pravljenju obroka.

18. Majčino mleko se može čuvati u frižideru do 5 dana u optimalnim uslovima, ili do godinu dana u zamrzivaču ( preporuka je da se iskoristi u prvih šest meseci čuvanja).

19. Majčino mleko se može koristiti za pravljenje sladoleda, sira, itd., a ovi proizvodi spadaju u red najekskluzivnije ponude hrane na svetu.

20. Zbog neverovatnih osobina koje ima, uticaja na bebin rast i razvoj kao i majku, majčino mleko mnogi nazivaju i TEČNO ZLATO.

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.