Čuvanje majčinog mleka: šta i kako treba raditi?

Izvor – www.mayoclinic.org,  prevod i adaptacija – Jelena Kovinčić, vaspitač, autorka bloga Mamino blago

Ako dojite bebu i vraćate se na posao ili jednostavno želite da pojednostavite proces dojenja, verovatno ste razmišljale o izmuzavanju i čuvanju mleka pomoću Pumpice za izmuzavanje. Kada počnete sa ovom praksom, važno je znati kako pravilno čuvati mleko, tako da ono uvek bude zdravstveno ispravno i spremno za bebu.

pumpica za izmlazanje, elfi, čuvanje majčinog mleka

Pre samog izmlazanja, potrebno je dobro oprati ruke sapunom i vodom. Nakon izmlazanja, mleko rasporediti u čiste, sterilne, plastične kesice, staklene ili plastične posudice za čuvanje majčinog mleka. Izuzetno je važno da plastične kesice ili posudice budu od BPA free plastike.

U cilju zaštite od kapljanja i curenja mleka iz kesica ili posudica, možete ih sve odložiti u veću plastičnu posudu sa čvrsto zatvorenim poklopcem.

Nije preporučljivo koristiti plastične kesice i posude namenjene za svakodnevnu, kućnu upotrebu. Ukoliko se mleko čuva u frižideru, mogu poslužiti i staklene flašice koje su sterilisane.

pumpica za izmlazanje, elfi, čuvanje majčinog mleka

Kako je najbolje čuvati majčino mleko?

Na svakoj kesici i posudi za čuvanje mleka, potrebno je napisati datum kada ste spakovali mleko. Ako pakujete mleko za bebu koja će biti hranjena u jaslicama ili bolnici, potrebno je naznačiti i ime bebe kojoj je mleko namenjeno.

Mleko je najbolje staviti u dubinu frižidera ili zamrzivača, gde je temperatura najniža. Za jednokratnu upotrebu, pakovanje treba da sadrži onoliko mleka koliko beba uglavnom popije za jedan obrok. Korisno je sačuvati i manje porcije, za neočekivane situacije ili kada je potrebno premostiti vremenski period do redovnog obroka.

Majčino mleko se pri zamrzavanju širi, tako da nije poželjno sipati mleko do vrha kesice ili posude.

Da li je dozvoljeno mešanje sveže izmuzanog mleka sa onim iz frižidera ili zamrzivača?

Da, sveže i čuvano majčino mleko se mogu mešati i koristiti, uz napomenu da oba mleka u trenutku sjedinjavanja treba da imaju istu ili sličnu temperaturu.

Pročitajte i blog 20 činjenica o majčinom mleku zbog kojih ga zovu “TEČNO ZLATO”

pumpica za izmlazanje, elfi, čuvanje majčinog mleka

Koliko dugo možemo čuvati majčino mleko?

Dužina čuvanja majčinog mleka zavisi od mesta na kojem se mleko čuva. Evo osnovnih smernica.

SOBNA TEMPERATURA – Sveže izmlazano majčino mleko može se čuvati na sobnoj temperaturi od 4 do najviše 6 sati. Ako je sobna temperatura izrazito visoka, rok za čuvanje je 4 sata. 

MOBILNI FRIŽIDER – Sveže izmlazano majčino mleko može se čuvati u ručnom, prenosnom frižideru najduže 24 časa, ukoliko se u njemu nalazi i nekoliko pakovanja leda.

FRIŽIDER – Izmlazano majčino mleko se može čuvati u dubljim delovima frižidera vrhunske čistoće najduže 5 dana. Optimalna dužina čuvanja majčinog mleka u frižideru je 3 dana. 

ZAMRZIVAČ – Sveže izmlazano majčino mleko se može čuvati u dubljim delovima zamrzivača najviše 12 meseci. Optimalan rok za čuvanje majčinog mleka u zamrzivaču je 6 meseci.

Napomene

Što se duže čuva, bilo da je u frižideru ili u zamrzivaču, majčino mleko sve više gubi vitamin C. 

Izmlazano mleko u periodu novorođenčeta neće u potpunosti zadovoljiti potrebe bebe od nekoliko meseci.

Uputstvo za čuvanje majčinog mleka može sadržati određene specifičnosti, ako je mleko namenjeno prevremeno rođenim, bolesnim ili hospitalizovanim bebama.

pumpica za izmlazanje, elfi, čuvanje majčinog mleka

Kako se koristi zaleđeno izmlazano mleko?

Izvadite zaleđeno mleko iz zamrzivača dan pre njegovog korišćenja i stavite ga u frižider kako bi se postupno odmrzlo. Takođe, možete ga polako odmrzavati i tako što ćete ga staviti pod mlaz tople vode ili u posudu sa vrućom vodom.

Preporuka je da se odmrznuto mleko ne greje u mikrotalasnoj pećnici ili brzo na šporetu, jer istraživanja dokazuju da se na taj način uništavaju određena antitela iz mleka.

Ukoliko niste iskoristili odmrznuto mleko u roku od 24 časa, preporuka je da ga bacite. Takođe, ako želite da se oslobodite određene količine izmlazanog mleka koje čuvate u zamrzivaču, prvo bacite najstarije.

Da li odmrznuto majčino mleko izgleda ili miriše drugačije od svežeg majčinog mleka?

Boja majčinog mleka varira u zavisnosti od ishrane majke. Zato odmrznuto mleko može da izgleda drugačije po boji i gustini, u odnosu na sveže. U svakom slučaju, ono je sigurno i ispravno za hranjenje bebe. Ako se desi da beba odbija odmrznuto mleko, skratite njegovo vreme čuvanja u zamrzivaču.

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.