Šta je neophodno znati PRE uvođenja čvrste hrane u ishranu beba?

Šta je neophodno znati PRE uvođenja čvrste hrane u ishranu beba?

Svaka mama o uvođenju čvrste hrane razmišlja unapred. Putem dostupnog sadržaja za čitanje, kroz savete pedijatra i osoba od poverenja, mame dolaze do informacija koje će biti od velike pomoći kada beba počne da jede obroke čvrste hrane.

Iako deluje jednostavan, posebno mamama koje su vešte u kuvanju, ovo je ipak specifičan način ishrane i zahteva određena predznanja. Izdvojili smo za vas sedam najznačajnijih činjenica koje je korisno znati na samom početku spremanja obroka za bebu.

Kada početi s uvođenjem čvrste hrane?

Beba je spremna za čvrstu hranu kada:

– plače nakon mlečnog obroka, ukazujući da je još gladna;

– plače između obroka i smiruje se nakon dodatnog mlečnog obroka;

– pokazuje interesovanje za hranu koju jedu odrasli;

– usled preporuke pedijatra, itd.

Svaka beba je posebna i zahteva da posmatramo njeno ponašanje i razvoj, te uvođenje čvrste hrane ne počinje kod svih beba u isto vreme. Ono što se preporučuje za adekvatan period jeste vreme od četvrtog do šestog meseca bebinog uzrasta.

Pedijatri smatraju da je sve pre ili nakon tog perioda prerano ili prekasno. Nakon šestog meseca, za pravilan rast i razvoj, bebi su potrebni i određeni hranljivi sastojci iz namirnica, te ne bi trebalo dugo čekati sa njihovom primenom u ishrani.

*Organizam nekih beba i pre navršenog četvrtog meseca „traži“ čvrstu hranu, iako sedenje još nije naučeno. Pedijatri u takvim slučajevima uglavnom podržavaju ranije i umereno uvođenje kašica, uz preporuku da beba mora da bude u polusedećem položaju.

Posmatrajte svoju bebu, njeno ponašanje i potrebe, i procenite po majčinskom osećaju kada je najbolje početi sa kašicama. Ukoliko niste sigurne i imate pitanja, pedijatri će sigurno pomoći svojim savetima i podrškom.

Da li beba mora da sedi dok je hranimo?

Bilo bi dobro da je beba u sedećem položaju pri prvom hranjenju, ali nije neophodno, posebno u slučajevima hranjenja beba koje još nisu napunile četvrti mesec.

Ono što je svakako poželjno jeste da beba bude bar u polusedećem položaju dok je hranimo.

Koja je prva hrana koju spremamo bebi?

Prvi obroci čvrste hrane za bebu bi trebalo da su blagog, neutralnog ukusa, bez začina, šećera i soli. Jaki mirisi i ukusi prvih kašica mogu da budu drastična promena i izazovu odbijanje hrane kod bebe, koja je do tada znala samo za ukus mleka.

Za prve kašice se uglavnom koriste: pečena jabuka, kuvani krompir i šargarepa, kašice od riže, pečena bundeva, itd.

Sa kojom god od navedenih namirnica započnete ishranu – nećete pogrešiti; jer ne postoji dokazana, stručna preporuka o jednoj, najboljoj namirnici, koja ima primat u odnosu na ostale.

Alergije

Bebe koje od prvog dana dojenja ili ishrane mlečnom formulom pokažu alergijske reakcije na mleko, trebalo bi maksimalno čuvati od svih namirnica koje u sebi sadrže mleko.

Takođe, zbog visokog procenta alergena u sastavu, bebama na početku ishrane kašicama ne bi trebalo davati jagode, pšenicu (gluten), orašasto voće, jaja i ribu.

Sa uvođenjem ovih namirnica bi trebalo sačekati bar do napunjene prve godine.

Jedna po jedna namirnica

Stručnjaci kažu da je najbolje postepeno i zasebno uvođenje namirnica, te da bi razmak između nuđenja dve namirnice trebalo da bude od najmanje dva dana. Bebi je potrebno da upozna i prihvati određenu namirnicu, a za to je nekada potrebno i više od ovog perioda.

Namirnice koje moraju da čekaju

Med jeste zdrava namirnica, ali digestivni sistem malih beba nije dovoljno razvijen za njegovo varenje. Zato se sa uvođenjem meda u ishranu mora sačekati do prvog rođendana bebe.

Takođe, do pojave većeg broja zubića, bebi ne treba davati sirove namirnice koje mogu dovesti do gušenja: kokice, lešnike, komadiće sirove šargarepe ili bilo šta što se može zaglaviti u bebinim ustima ili grlu.

Polako i postepeno

Na prve zalogaje čvrste hrane bebe reaguju na razne načine: neke su oduševljene i uz osmeh brzo pojedu spremljene kašice, dok neke deluju sumnjičavo i teško se privikavaju na nove ukuse. Neke bebe u početku stalno odbijaju kašice i teško ih je nahraniti, ali to nije znak da treba odustati, posebno ako beba ima više od šest meseci.

Strpljenje u kombinaciji sa mlečnim obrocima biće odličan put da se beba privikne na hranu od koje će sve brže da raste.

Uživajte!

Obroci čvrste hrane donose veliku promenu u život bebe, ali i u život cele porodice. Ona sada ima mogućnost da se po prvi put okupi oko stola i uživa u zajedničkim obrocima. Oni su velika sreća za roditelje, zato im se prepustite i UŽIVAJTE! Zabeležite ih fotografijama i videima koji će postati deo najlepših uspomena iz detinjstva.    

Napomena
Organizam svake bebe je poseban i zahteva posmatranje, praćenje i usklađivanje uvođenja čvrste hrane sa njegovim potrebama. Pored ličog iskustva majke, uvek je korisno o ovom koraku konsultovati se sa bebinim pedijatrom.

Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač i autor bloga Mamino Blago

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.