Kada izabrati staklene, a kada plastične flašice za bebu?

Izvor – www.mayoclinic.org, prevod i adaptacija – Jelena Kovinčić, vaspitač, autorka bloga Mamino blago

Kada izabrati staklene, a kada plastične flašice za bebu? – možda ste se i same zapitale kada ste krenule u kupovinu ovog pribora za hranjenje bebe koju očekujete. Zbog sve raznovrsnije ponude bebi flašica, često smo u dilemi – koja je najbolja? I koja je najbolja za novorođenče, a koja za bebu od nekoliko meseci?

Ovaj izbor zavisi prvenstveno od vas, a temelji se na osnovu osobina materijala od kojeg su flašice napravljene, kao i od uzrasta bebe.

Elfi staklene flašice

 

STAKLENE FLAŠICE ZA BEBE

Staklo je prirodan materijal koji je samim tim zdraviji za bebu, lakše se čisti i steriliše, te predstavlja zdravstveno sigurniji pribor za hranjenje beba. Zbog toga se staklene flašice uglavnom koriste za hranjenje tek rođenih beba, kada se imuni sistem tek gradi. Tada je potrebno malo više paziti na celokupnu higijenu stvari za bebe, pa i flašice.

Iako danas postoji mnogo vrsta stakla od kojih se proizvode, ove flašice su ipak malo teže od plastičnih. Zato ih pri hranjenju drže osobe koje hrane bebu, što je takođe odlika vezana za novorođenčad i male bebe.

Neke staklene flašice novije generacije u sebi sadrže primese veštačkog porekla koje imaju za cilj da poboljšaju otpornost flašice (na udarce i temperaturu sadržaja) i smanje njenu težinu. Ovako dobijeno staklo naziva se LABORATORIJSKO staklo, a Elfi modele ovih flašica možete pogledati OVDE.

Elfi borosilikat flašice

 

PLASTIČNE FLAŠICE ZA BEBE

Danas postoji zaista veliki izbor plastičnih flašica koje se razliku po sirovinskom sastavu, obliku, zapremini, obliku cucle, itd. One su lakše od staklenih flašica, što daje mogućnost većim bebama da ih samostalno drže pri hranjenju. Takođe, ne lome se lako kao staklene, što je opet korisno ako ih beba (ili neko drugi) slučajno ispusti.

Iako plastika kao veštački materijal nije zdravstveno sigurna kao staklo, i flašice napravljene od ovog materijala se mogu lako i brzo oprati i sterilisati.

Takođe, zbog prirode ovog materijala koji se može oblikovati na nebrojene načine, plastične flašice su često zanimljivijeg i atraktivnijeg oblika i dizajna, u odnosu na staklene.

Elfi plastične flašice


VAŽNA NAPOMENA: ukoliko staklena flašica sadrži primese plastičnih materijala ili ako je u pitanju plastična flašica, jako je važno da plastika bude BEZ BISFENOLA, supstance koja je štetna za zdravlje. Obratite pažnju na sirovinski sastav na deklaraciji ili se obavezno informišite kod prodavca.

Elfi flašice su napravljene od plastike bez bisfenola i potpuno su sigurne za zdravlje beba.

Rezime

Staklene flašice su sigurnije, a plastične praktičnije. Odluka svake mame je kada će i na koji način koristiti koju vrstu. Za bebu je najvažnije da je higijena flašice vrhunska i sadržaj primerene temperature. Koju god flašicu ponudimo bebi, ona će se za nju emotivno vezati i radovati se kada je vidi.

Autorka: Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač, urednica bloga www.maminoblago.com

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavi komentar

BUDIMO PRIJATELJI

Hajde da se družimo putem našeg mejl servisa, i vestima i zanimljivostima ulepšavamo tvoje i bebine dane.