Refleksi kod beba za koje možda niste znali

10-10-2018

Svi prepoznajemo kod novorođenčadi osnovne ljudske reflekse kao što su disanje, gutanje i sisanje. Pored njih, javlja se još nekoliko refleksa o kojima se manje govori, ali su itekako prepoznatljivi. To su: refleks hvatanja, hodanja, grljenja i refleks Babinskog.

 

REFLEKS HVATANJA

Refleks hvatanja ili Darvinov refleks, veoma je lako uočljiv kod tek rođenih beba, koje na bilo kakav nadražaj njihovog malog dlana skupljaju prstiće, kao da nešto hvataju. Dovoljno je samo da stavimo svoj prst na bebinu šaku i ona će ga snažno stisnuti, toliko snažno da bebu možemo podići sa podloge.

Ovaj refleks vrlo brzo upoznaju majke sa dugom kosom, koje beba nesvesno počupa čim oseti pramen kose na svom dlanu.

Refleks hvatanja iščezava oko 40. nedelje života novorođenčeta, kada se u kori velikog mozga razvija centar za voljno hvatanje.

 

REFLEKS HODANJA

Refleks hodanja najbolje možemo videti ako bebu izdignemo, toliko da joj samo vrhovi prstića dodiruju podlogu. Tada beba pravi urođene reflekse pomeranja nogica koji veoma liče na hodanje (ili vožnju bicikla). Ovi pokreti nisu pravi koraci, jer nisu usklađeni sa ostalim delovima tela zaduženim za kretanje, te ih ne treba forsirati i preterano izazivati (u cilju osnaživanja bebe). Takođe, oni nemaju nikakve veze sa kasnijim prohodavanjem, nego spadaju u urođene reflekse koji nestaju nekoliko nedelja nakon rođenja.

 

 

Pogledajte u videu ova dva specifična refleksa koji su dokaz neverovatne snage prirode koja dominira ljudskim telom bez obzira na sve evolutivne promene kroz koje je čovek prošao.

 

 

REFLEKS GRLJENJA

Refleks grljenja ili Moroov refleks javlja se kod beba koje još uvek ne sede, nego u ležećem položaju grče svoje ruke i noge, kao da nekoga grle. Ovaj refleks se izaziva jakim, iznenadnim zvukom, udarcem ili bljeskom svetlosti. Beba tada izbacuje ruke u stranu i brzo ih vraća nazad, poput zagrljaja. Slične pokrete pravi i nogama.

Kako beba raste, ovaj urođeni refleks se gubi i nestaje oko 7. meseca života.

 

REFLEKS BABINSKOG

Dobio je naziv po francuskom neurologu poljskog porekla - Josefu Babinskom, koji ga je prvi kategorisao i zaveo u naučnu literaturu.

Ovaj refleks se kod beba manifestuje podizanjem nožnog palca i odvajanjem od ostalih prstiju, kada se bebi nadražuje stopalo. Ovaj simpatični refleks kod beba gubi se u 6. mesecu života i potpuno je u suprotnosti sa ponašanjem odraslih osoba, koje prilikom nadražaja stopala skupljaju sve prste.

Svi navedeni refleksi su prirodni, nasleđeni od davnih predaka i sa razvojem bebe slabe sve dok potpuno ne iščeznu, što se uglavnom dešava do navršenog 8. meseca života.

 

 

Da li prepoznajete neke od navedenih refleksa kod vaše bebe?

 

Autorka: Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač, urednica bloga www.maminoblago.com

*autorski tekst u vlasništvu Elfi brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 Uspešno ste se prijavili na newsletter listu. Hvala!