Saveti doktorice o pregledima dojki, koje svaka žena treba da zna

29-07-2018

Svaka žena od dvadesete godine života treba da savlada samopregled dojke i da stekne naviku mesečnog samopregleda. Jednom godišnje treba otići kod lekara na klinički pregled. Do četrdesete godine života radi se isključivo ultrazvučni pregled dojke kao dopuna palpatornom pregledu. Posle četrdesete godine, može se uraditi i mamografija dojki. Skrining mamografija je organizovana akcija pregleda žena starosti od 50-70 godine života koje nisu nikada išle na pregled dojki ili idu neredovno.

 

Zbog sve većeg broja žena obolelih od raka dojke, pregled dojki je aktivnost koja bi trebalo da bude jedna od prioritetnih za svaku ženu. Rak dojke se razvija postepeno, kao posledica delovanja više faktora rizika u dužem vremenskom periodu,  zato je važno osluškivati organizam i bolest otkriti na vreme, u ranoj fazi kada je izlečiva.

 

Nekada je potrebno i do deset godina da bi se od jedne izmenjene ćelije dojke oformilo maligno tkivo prečnika 1 cm koje se može napipati. Mamografijom i ultrazvukom se mogu zapaziti  promene manje od 10 mm, pa je to osnovni razlog preporuka redovnih kontrola.

 

palpatorni pregled - pregled dodirom

 

Ultrazvuk se radi jednom godišnje u okviru prevencije raka dojke mlađih osoba, jer ova metoda bolje otkriva promene u žlezdanom tipu dojki.

 

MAMOGRAFIJA

 

Mamografija je tačnija metoda pregleda dojki žena u zrelijim godinama, u dojkama u kojima dominira masno tkivo. Mamografija je rentgensko snimanje dojke, gde se dojka stisne izmedju dve ploče i rentgenski zraci na filmu zabeleže sliku dojki. Zloćudni tumor ima posebne karakteristike na snimku i tačno projektuje mesto i dubinu na kojoj se nalazi promena, a to su  važni podaci za hirurga opisani kao kategorija  BIRADS 4, 5 i 6. Mamografijom se može pratiti i sumnjivo tkivo iz koga se kroz neko vreme može razviti bolest (kategorija BIRADS 3). Nalazi koji se opišu kao BIRADS 1 i 2 su uredni i tada se preporučuju redovne kontrole ultrazvuka dojki jednom godišnje, a mamografije jednom u dve godine (za žene starosti preko 50 godina).

 

Postoje grupe žena koje mamografiju mogu da urade i pre 50-te godine života i ponavljaju je svake druge godine. To su žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom: kad majka, baka, tetka, sestra ili ćerka imaju/imale su rak dojke. Takođe, mamografiju mogu raditi i žene koje su prvu trudnoću imale posle 30-te godine, ili uopšte nisu rađale.

 

Koji termin u mesecu je najbolji za pregled dojki? 

 

Optimalan temin za pregled dojki je prva polovina ciklusa zbog hormonske aktivnosti (oko desetog dana ciklusa, s tim da se računa od prvog dana menstruacije), dok je u menopazi svaki termin optimalan.

 

Pripreme se za pregled dojki, mamografiju i ultrazvuk dojki podrazumevaju sledeće:

Svaki pregled dojki usklađen sa godištem i potrebama žene je dobar i veoma koristan, jer uveliko smanjuje rizik od oboljenja, čuva ženino zdravlje i čini da se ona oseća sigurnom i srećnom.

 

Prim dr Đerđi Šarić, onkolog bolnice u Somboru, predsednik Društva za borbu protiv raka Sombor, i NALOR, Elfi saradnica

 *autorski tekst u vlasništvu Elfi brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnikaUspešno ste se prijavili na newsletter listu. Hvala!