Kada skloniti flašicu iz upotrebe i svojoj bebi ponuditi šolju?

13-03-2018

Mnoge majke se često dvoume kada da flašicu svoje bebe zamene šoljom? Da li šolju nuditi kada i prve obroke čvrste hrane, da li možda ranije, da li postupati prema instrukcijama sa deklaracija?

Kao i mnoge druge situacije kod beba, i ovoj treba pristupiti razumno i osluškujući svoju bebu. Vi je poznajte najbolje i nema potrebe slepo se pridržavati saveta i uputstava koja ne moraju biti primerena baš njoj.

 

Šolje za bebe – kakve sve postoje?  

                                                                         

Prve šolje namenjene bebama su različite u mnogim, ali iste u jednoj osobini. Sve ih karakteriše PISAK, meki ili tvrdi. On je najvažniji deo jer  bebu podseća na flašicu, na čin sisanja od kojeg bebe generalno ne žele lako da se odviknu. To je takođe najvažniji deo i zato će prijati ili ne prijati bebi, te će po njemu obrazovati svoju privrženost jednom određenom modelu.

 

Pored piska, šolje još odlikuju i:

Roditelji često biraju veličinu i dizajn šolje po ličnom nahođenju koje u velikoj meri zavisi od toga šta beba voli. Međutim, osoba koja ipak odlučuje koja šolja će postati bebina omiljena je – sama beba.

 

 

Kada je najbolje vreme da uvedem šolju u upotrebu?

 

Bebe mogu da počnu da koriste šolju sa piskom već sa četiri meseca, ali opšte je prihvaćeno pravilo da je davanje šolje detetu najbolje kada beba može da sedi i sama je drži, što znači negde od šestog meseca starosti. Imajte na umu da je ovo potpuno novi doživljaj za vašu bebu i da će ona istraživati „novu stvar“ u svojim rukama, tako da će biti potrebno malo vremena i strpljenja.

Za početak stavite samo malo tečnosti u šolju dok se beba ne navikne na njen oblik, dezen i novi način pijenja. Kako biste podstakli svoju bebu da pije iz nje, probajte da joj date nešto poznatog i omiljenog ukusa, da ne bi odjednom bila iznenađena sa previše novih stvari. 

 

Šta može beba da pije iz šolje?

 

U prvu bebinu šolju je najbolje sipati tečnosti koje u sebi ne sadrže komade voća, keksa ili druge hrane koja može začepiti otvore na pisku (slamčici, otvoru). To su pre svega mleko, voda, čaj i sok.

 

Ako se brinete da će se beba previše vezati za flašicu s mlekom, slobodno joj ponudite mleko u šolji. Šolja zadovoljava sve potrebne higijenske uslove za upotrebu ove vrste i, za razliku od flašice, nema cuclu koja može biti uzrok krivljenja zubića u ranom periodu.

 

Za bebu koja se teže odvaja od svoje flašice, a vi ipak želite da je navikavate na šolju – voda i čaj mogu biti odlični „saveznici“ u ovom poslu. Uz izbor omiljenog dezena i piska koji odgovara bebi – šolja sa vodom ili čajem može vrlo brzo odvići bebu od korišćenja flašice uopšte.

 

Sok kao napitak nije idealno rešenje za bebu zbog količine prirodnog ili veštačnkog šećera (i njegovog uticaja na mlečne zubiće i organizam), ali izbor prirodnih sokova razblaženih vodom ponekad predstavljaju osveženje i razbijaju monotoniju u bebinoj ishrani. Ove osobine možete iskoristiti i pretvoriti ih u benefit za vašu bebu: tako što će naučiti da pije iz šolje – dobiće svoj omiljeni (mnogim bebama jeste) napitak. Kada jednom (možda baš uz pomoć soka) nauči da koristi šolju – beba će je koristiti i za druge napitke.

 

 

Šta ne davati bebi da pije?

 

 

Ponudite svom detetu vodu pre bilo čega drugog. Izuzetno je važno da to bude prvo bebino piće nakon mleka, kako bi je beba zavolela i prihvatila kao najbolji napitak za ceo život.

 

Saveti za uspešnije privikavanje bebe na šolju

 

1. Šolja je novo iskustvo za bebu, stoga teba biti strpljiv i polako je uvoditi u bebinu svakodnevicu, bez prisiljavanja ili uslovljavanja.

 

2. Ukoliko beba ne želi i konstantno odbija šolju – nemojte insistirati po svaku cenu, nego nuđenje šolje ponovite za 10-15 ili mesec dana.

 

3. Šolju bebi možete ponuditi prvo kao igračku, bez tečnosti, kako bi je upoznala dodirom ali i ustima. Na taj način će joj biti poznata, te će imati manji otpor kada se jednog dana u njoj nađe neki napitak.

 

4. Ukoliko vam doba godine dozvoli, nuđenje šolje bebi je praktičnije napolju, u prirodi, zbog lakšeg čišćenja i presvlačenja bebe, jer će sigurno biti prosipanja i kvašenja u tim prvim pokušajima.

 

5. Prvu bebinu šolju uvek sipajte do pola ili manje. Praktičnije je iz više razloga: manje je kvašenje bebe ako prospe sadržaj na sebe, manja je šteta ako prospe tečnost po nameštaju, manje ostaje nepopijene tečnosti...

 

6. Počnite sa malim gutljajem i sačekajte dok ga beba ne proguta pre nego što joj ponudite još jedan.

 

7. Pobrinite se da vaša beba uvek sedi ili stoji dok pije, kako ne bi došlo do davljenja.

 

5. Učinite to zabavnim tako što ćete izmisliti igru ili pesmu o pijenju i pevajte je sa svojom bebom pre ili posle samog čina pijenja. 

 

 

Izvor: www.parent24.com

 

Elfi Izbor roditelja broj 1, za prvu šolju za bebu - ELFI ŠOLJA SA SILIKONSKIM PISKOM I POKLOPCEMUspešno ste se prijavili na newsletter listu. Hvala!