Kada bebi rastu prvi zubići i kako joj pomoći u tom periodu?

13-03-2018

 

Period nicanja zuba nije lak za bebe, ali ni za roditelje. Kod neke dece simptoma nema uopšte, ali su češći slučajevi kada su plač i neraspoloženje svakodnevna pojava.

 

Zameci zuba formiraju se još dok je beba u stomaku. Neke bebe se čak i rađaju sa zubima, ali najčešće se prvi zubi pojavljuju u periodu od četvrtog do sedmog meseca. Nije neobično da neka deca proslave i prvi rođendan bez zubića, ali svoj deci do dve i po godine izraste svih 20 dečijih, mlečnih zubića.

 

Rast zubića je čudan jer:

- kod neke dece prođe neosetno: uveče legnu sa dva zubića a ujutru se probude sa četiri, dok

- kod druge dece, nažalost, ovaj proces može da bude izuzetno bolan i neprijatan, da zahteva stalno prisustvo roditelja, tešenje, korišćenje pomagala…

 

Bolovi u desnima pri izbijanju zubića često ne daju bebi ni da jede ni da spava, a manjak sna je veoma iscrpljuć, ne samo za bebu, nego i za roditelje.

Ako ste neiskusni ili ne očekujete zubiće još uvek, a beba se ponaša čudno, evo najčešćih simptoma koji se javljaju pri rastu zubića kod beba.

 

 

Koji su simptomi nicanja zubića kod beba?

 

Za većinu beba simptomi se javljaju tri do pet dana pre nego što će zub izbiti a nestaju kada zub probije desni. Osnovni simptomi su:

 

Kako smiriti bebu kojoj rastu zubići?

 

Iako ne možemo u potpunosti neutralisati bol koji beba oseća dok joj rastu zubići, postoje brojni načini kako možemo da ga ublažimo za izvesno vreme. Evo nekoliko saveta koji su se dokazali kao korisni:

 

 

 

 

 

 

 

 

Period nicanja zuba svakako je jedan od težih u prvoj godini života bebe, ali i kasnije. Spremite se na manjak sna, puno ljuškanja i pevušenja, i pokušajte više različitih metoda umirivanja kako biste videli koja najbolje pomaže. Možda ćete morati da koristite različite metode za različite zubiće (izbijanje kutnjaka kod nekih beba boli najviše) što može da izgleda naporno, ali uz mnogo ljubavi, nežnosti i strpljenja, svi bebini bolovi biće smanjeni.

 

Izvor: Bellybelly, adaptacija: Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač i autor bloga Mamino BlagoUspešno ste se prijavili na newsletter listu. Hvala!